Aljzat kiegyenlítés, melegpadló burkolatok fektetése előtt

Az aljzat kiegyenlítéssel elsősorban a meglévő régi aljzatbetont kívánjuk megfelelő állapotba hozni különböző burkolatok fektetése előtt.

Mikor szükséges az aljzat kiegyenlítést elvégezni?

  • Ha egyenletlenségek meghaladják a 2m belüli 4mm.-es tűrés határt
  • Ha  az aljzatunk porzik, a betonban lévő kavicsokat feltudjuk seperni
  • Ha tetemes szintbeli különbségek vannak egy adott helyiségen belül
Aljzat kiegyenlítés melegpadló burkolatok fektetése előtt
Aljzatbeton ellenőrzés

Milyen szempontokat kell figyelembe venni aljzat kiegyenlítés előtt ?

Az aljzatnak, amit ki szeretnénk egyenlíteni, stabilnak, és megfelelő szakító-szilárdságúnak kell lennie. nem lehet porhanyós a beton. Porhanyós beton esetén a port megfelelő alapozással, szilárditással meg kell kötni. A beton nedvességtartalma, aljzatkiegyenlítőtől függően nem lehet magasabb 2-3%-nál. Ezt beton nedvesség mérő műszerrel ellenőrizni kell, mert a betonból felszabaduló páranyomás alulról felfeszítheti az aljzatkiegyenlítőt.

http://akacfaparkett.com/aljzatbeton-ellenorzes/

Az aljzat szilárdságának ellenőrzése is fontos, mert ha csak a beton felszíne szilárd, és alatta pár milliméterrel már porhanyós a felülete, a padló később könnyen felszakíthatja magát.

Hogyan kell az aljzat kiegyenlítést elvégezni?

 

Portalanítás

Az aljzatot meg kell takarítani a portól, és szennyeződésektől. A portalanítást általában egy felseprés után, ipari porszívóval végezzük. Poros felületen az aljzatkiegyenlítő nem fog tudni jól megtapadni.

Alapozás

A portalanítás után a betont le kell alapozni. Az alapozást a megfelelően kiválasztott alapozó használatával kell elvégezni.Ez azért kell, hogy az aljzat ne legyen túl nedvszívó, és az önterülő aljzatkiegyenlítő anyagnak is biztosítja a megfelelő tapadást. Különbséget kell tenni nedvszívó, és nem nedvszívó felületek között. Alapozót mindig a felületnek megfelelően kell kiválasztani.Az alapozó felvitelekor figyelembe kell venni hogy az alapozó használatával nem keletkezhet filmréteg az aljzaton, kerülni kell a tócsásodást!  Meg kell várni, amíg az alapozót elissza az aljzat, de nem száradhat meg. A felhasználás szerinti várakozási időt be kell tartani.

Aljzat kiegyenlítés, melegpadló burkolatok fektetése előtt
Aljzatbeton alapozás

 

Aljzat kiegyenlítés felvitele

Megfelelő aljzat kiegyenlítő anyag kiválasztása

https://baumit.hu/szolgaltatasok/termekek-a-z?category=2447_aljzatkiegyenlitok

https://www.mapei.com/hu/hu/termekek-es-megoldasok/termeklista/termekek-textil-es-rugalmas-padloburkolatok-fektetesehez–valamint-sportburkolatokhoz/oenteruelo-es-simito-anyagok

Az alapozás után lehet nekilátni az aljzatkiegyenlítésnek. Aljzat kiegyenlítés anyagaként rendelkezésre állnak az önterülő anyagok. Önterülő tulajdonságuk megkönnyíti a felület kiegyenlítés munkafolyamatát. Az önterülő jelző nem vonatkozik arra ,hogy csak kiöntjük a keverő edényből és nem is kell hozzá nyúlni. A megfelelő felületképzés érdekében az anyagot rozsdamentes simítóval kell elhúzni. Ehhez megfelelő gyakorlatra van szükség. Ha túl nagy egyenletlenségek vannak a betonban szintező pontokat kell készíteni. A szintező pontok segítséget adnak az aljzatkiegyenlítő öntése folyamán. Alkalmazásával a túl kevés vagy épp túl sok önterülő kiegyenlítő anyag egy helyre öntésének kockázata elkerülhető.  Csak akkor készíthető tökéletesen sík kiegyenlítés amennyiben egy felületet egy öntéssel készítünk. Nem lehet se homorú, se domború a felület, és minden felületi egyenlőtlenséget meg kell szüntessen.  Minden ponton egyöntetűen folyékony állag biztosítani tudja a fizika törvénye szerinti vízszintbe állást, és ezzel együtt a tökéletesen sík felületet is. Vastagabb rétegeket érdemes tüskés hengerrel is átfésülni.

Száradási idő

A kiöntött aljzat Kb. 3 óra/mm után lesz járható. Vagyis egy 5 mm vastagon kiöntött aljzat szobahőmérsékleten 15 óra után lesz járható, de burkolható még nem. Nagyon fontos, hogy ki kell várni a száradási időt. És sokat kell szellőztetni. Az aljzatkiegyenlítő tényleges száradási ideje nagyon változó. Függ az öntés vastagságától, a helyiség páratartalmától, a hőmérséklettől. 1-3 nappal érdemes kalkulálni.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .