HAJÓPADLÓ LERAKÁSÁNAK ELŐFELTÉTELEI:

Hajópadló rövid leírása:

A hajópadló olyan megmunkált fenyő deszka, melynek egyik lapja simára gyalult. Az egyik hosszoldalát horonnyal, a másikat pedig csappal képezték ki, amelyek a deszkák szorosabb illeszkedését ill. záródását biztosítják. A hajópadlódeszka egyik simára gyalult lapját nevezzük a deszka színlapjának. A másik gyalulatlan, alsó lapja pedig a hátlap, vagy fonáklap.

A hajópadló nedvesség tartalma:

A hajópadlódeszka 12-18% nedvesség tartalmú luc- vagy jegenyefenyő (MSZ 2548), ill. erdei- vagy feketefenyő fűrészáruból (MSZ 6767) szabvány szerinti méretben készül. Ennél nedvesebb faanyagból még a beszáradási túlméret ráhagyásával sem szabad hajópadlódeszkát készíteni. Lerakás előtti nedvesség tartalma max: 12 lehet

Általános méretek:

Vastagság:19, 20 és 22 mm legfeljebb tűrés 0,5 mm.

Szélesség: 80-150 mm-es emelkedéssel, tűrés + 2, -1 mm.

Hosszúság:3-6 m-ig 100 cm-es fokozattal, tűrés + 5, -2 cm,

A hajópadlódeszka szélességét centiméterekben (csap bele számítása nélkül) a színlapon kell mérni, ez lesz a nettó szélesség.

(nettó szélesség X hosszúság= m2/lap)

A csapolást a szélesség megállapításakor, nem szabad figyelembe venni.

Minőségi osztályzás:

A hajópadlódeszka I. és II. III.(A, B, C) minőségi osztályba sorolható. A kész hajópadlódeszka nettó nedvességtartalma 18% lehet.

A deszkák hornyait, ill. csapját nagyon nagy gonddal kell megmunkálni. A deszkák oldaléleinek egyenesnek kell lenni, a hornyok és csapok pedig ezzel párhuzamosak. Az eresztékek éleit le kell gömbölyíteni, és a hornyokat úgy kell elkészíteni, hogy az eresztékek azokban feszülés és holtjáték nélkül beilleszthetők legyenek. A rosszul megmunkált hajópadlódeszka többletmunkát és anyagveszteséget okoz.

Megrendeléskor meg kell adni:

  • hajópadlódeszka elnevezése: pl.lucfenyő
  • minőségi osztályt: pl. A, B, vagy C
  • hosszúságot: pl. 2-3-4 m
  • vastagságot:16,19,20 vagy 22 mm
  • szabvány számát: ez nem feltétlen szükséges, a kereskedő az előző adatokból már látni fogja, mire van szükség.

Tárolás:

A beépítésre kerülő hajópadlódeszkát csak száraz és fedett helyen, szakszerűen összerakva szabad tárolni. A helytelenül tárolt hajópadlódeszka a tárolás folyamán vetemedik. Fektetése így bonyolult és sok hulladék keletkezik. Érdemes a lerakás megkezdése előtt minimum egy héttel a fektetendő helyiségben tárolni.

Lerakás:

Kétféle lerakási módja van: ragasztva vagy párnafára szegezve.

Ragasztva:

Ma már a kereskedelemben különböző ragasztó anyagokat lehet kapni, amelyekkel az aljzatra lehet ragasztani a padlót. Kérje szakember tanácsát!!

Párnafára szegezve:

A párnafákat közvetve az aljzatbetonra rögzítjük, majd ezekre különböző szegelési módokkal fektetjük a deszkákat.

Felület kezelés:

Csiszolás után lakkozható vagy olajozható.

Akácfa Parkett Bt

+36 70 935 5455

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .