Parketta hézagosodásánk okai és javítása

A parketta hézagosodásának okai:

A parketta hézagosodásának okai általában a parkettalécek össze száradásából erednek. A száradás (vagy dagadás) mértéke nagyban függ a szobánk klímájától. Egy alacsony páratartalmú szobában számíthatunk a legnagyobb mértékű zsugorodásra, száradásra. Mi az oka ennek? A tévhittel ellentétben, a fa holtában is élő anyag! Mit is jelent ez?
Nagyjából annyit hogy ha különböző környezeti hatások érik, akkor ezekre reagál. Megnövekedett páratartalomnál megdagad, terjeszkedik, alacsony páratartalomnál zsugorodik szárad. A száradásból fakadóan megnyílnak a parketta lécek összeeresztései és hézagok keletkeznek, ez a lécek átrakásával megszüntethető, ám ez elég költséges, és csak nagyon hézagos parkettáknál érdemes elvégezni.
Hézagos parketta
Hézagos parketta

Hogyan lehet kiküszöbölni a zsugorodást?

Lehetőleg törekedni kell a szoba páratartalmának és hőmérsékletének egy szinten tartására. Az átlag 20C fokon 50-60% páratartalom.

Ha már össze száradt a parkettánk és hézagos

A parketta felújításakor, felcsiszolásakor a réseket lakkal összekevert massza besimítással töltjük ki.
E művelet eredményeként az utolsó csiszolás után a lécek közötti hézagok szinte teljesen eltűnnek. Sajnos ez mozgó parketta esetében csak átmeneti megoldást nyújt, mivel a parkettalécek mozgásából fakadóan ez a tömítő anyag (merevsége folytán) előbb-utóbb kipattog. Ezt azonban késleltetni lehet, ha már a csiszoláskor nem a merev, hagyományos lakk és csiszolóporos réskitöltő masszával töltjük ki a parketta hézagait, hanem a csiszolóport a lakknál jobb tapadást biztosító, poliakrilát anyagú adalékanyaggal összekeverve dolgozzuk be a résekbe. Ezek gyorsan száradó, tartós tömítő keverékek. Széles hézagok eltüntetésére is használhatók, és parkettacsiszoláskor alkalmazhatók előnyösen. Nagy előnyük, hogy tartósabbak, rugalmasabbak és szinte teljes mértékben megmaradnak a résekben. http://akacfaparkett.com/?p=436&preview=true

parketta csiszolás utáni hézag tömítése
parketta csiszolás utáni hézag tömítése

Mi a megoldás, ha nem szeretnénk felcsiszoltatni a parkettánk?

Ha nem szeretnénk felcsiszoltatni a parkettánk viszont a lécek közötti parketta hézagok már elég nagyok, akkor is van lehetőség ezek eltüntetésére. Számos, utólag a résekbe préselhető, jó tapadású és rugalmas anyagú hézagkitöltő, fugázó tömítőket is lehet használni a lakkozott felületű parketták hézagainak a kitöltéséhez.

https://www.parkettaexpress.hu/webaruhaz/parketta-es-parafa-ragasztok-tomitoanyagok.html
Ezek általában tubusos kiszerelésűek, és egy kinyomó pisztoly segítségével könnyű az anyagukat a résekbe préselni. Ezek a parketta tömítőanyagok rendszerint vízbázisúak, a résekbe simítás után a feleslegük még frissiben, nedvesen eltávolítható a lakkozott felületről. Több színben kaphatók és tartósan rugalmas tulajdonságúak. Nemcsak kitöltik a parketta hézagokat, hanem a parkettarések széleihez is hozzá tapadnak, és még a széles réseket is képesek kitölteni. Többféle színben kaphatók, a lényeg az, hogy a színűket jól kell megválasztani, hogy az anyaggal kitöltött hézagok alig legyenek észrevehetők. A kitöltő massza megkötése után jól tapad a résekbe, rugalmas és ellenáll a további hézagtágulásoknak. További felület kezelést nem igényel.

Akácfa Parkett Bt

70/9355455

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .